panelarrow

Barns Hälsa

Fokus på barnen och dess hälsa

Cykling – roligt, hälsosamt och miljövänligt

Många ser det som en del av livet att lära sig cykla. Cykeln är ett fantastiskt färdmedel på många sätt och vis. Inte bara tycker många barn det är roligt att cykla när de väl lärt sig, det främjar även deras hälsa genom att ge den en aktivitet där de får komma ut och röra på sig. Och som vuxen kan de sedan också göra sitt för miljön genom att välja cykeln oftare är bilen.

Redan vid ett och ett halvt kan barn börja lära sig att cykla på en trehjuling. Men forskare och barnläkare menar att man borde vänta med att köpa en tvåhjuling tills de blivit fem eller sex år. Rekommendationen är även att undvika tvåhjulingar med stödhjul då det är lätt för barnet att komma upp i höga hastigheter. Det kan också göra övergången svårare då man med stödhjul lär sig att luta sig åt fel håll i kurvor.

Vikten att att välja rätt storlek bland barncyklar bör alltid understrykas. Tänk inte på cykeln som något de ska växa in i. Rätt längd ned till pedalerna och marken är avgörande för barnets kontroll över cykeln och därmed även hur roligt de tycker det är att cykla på den. På sin första cykel ska barnet kunna sätta ned båda fötterna platt på marken även när de sitter på sadeln.

Se också till att cykeln har fotbroms och inte handbroms. Det är mycket enklare för barn att lära sig att både öka och sänka farten med fötterna istället för att göra ena med fötterna och det andra med händerna.

När det väl blir dags att lära barnet att cykla finns det nog många metoder där ute som fungerar. Ett tips man dock kan använda sig av kommer från barnfysioterapeuten Ulrika Myhr som säger att det kan bli betydligt enklare att lära sig cykla om barnet först lärt sig åka sparkcykel.